Ny i Norge

Menn med ulike etniske bakgrunner som snakker. foto.

Er du ny i Norge og ønsker å lære deg norsk? Eller vil du lese bøker på ditt eget språk? Her er noen bibliotektjenester og nyttige tips som kan hjelpe deg på veien!

 

Bøker på ditt morsmål 

På Sandefjordbibliotekene kan du låne både barn-og voksenbøker på flere språk. Vi har et godt utvalg av bøker på engelsk, tysk, fransk og spansk, men kan også låne bøker fra Det flerspråklige bibliotek  . Dette biblioteket har bøker på 70 språk, så spør i skranken hvis du ønsker å låne bøker på ditt morsmål.

Med appen Pressreader kan du lese aviser og tidsskrift fra mer enn 100 land på nettbrett, smarttelefon eller pc. For å få tilgang til å laste ned publikasjoner i appen må du være koblet på bibliotekets trådløse nettverk. Tilgang til å laste ned varer i 7 dager, deretter må leien fornyes i biblioteket.

Du kan også bruke en tjeneste kalt Verdensbiblioteket. Denne bibliotektjenesten tilbyr alle som bor i Norge gratis strømming av e-bøker og lydbøker på flere språk. For å få tilgang til innholdet må du først opprette en bruker. Å opprette en bruker er gratis, og krever bare at du har en gyldig e-postadresse.

 

Lær norsk på biblioteket

Sandefjordbibliotekene har språkkurs med bøker, CD-er eller annet materiale som du kan låne for å lære norsk. Her finner du en liste over språkkurs og lærebøker.

Sandefjord bibliotek har en egen hylle kalt “Ny i Norge”. Her er det lettleste bøker tilpasset voksne lesere. Biblioteket har også språkgrupper på dagtid, mandager kl. 10.00-12.00 og tirsdager kl. 11.00-13.00. Dette er muntlig språktrening som passer for alle nivåer.

På Stokke bibliotek er det språkkafé hver onsdag fra kl. 14.00 – 15.30. Biblioteket har en egen hylle med morsmålslitteratur for barn og unge.

 

Gratis språktrening på nett

Her får du en oversikt over gratis tjenester på nett hvor du kan lære norsk eller andre språk.

Duolingo – et språkkurs som er tilgjengelig på norsk med engelsk som støttespråk. Kan lastes ned som app på telefon/nettbrett, eller benyttes i nettleseren din.

Bildetema – en flerspråklig interaktiv billedordbok med bilder, tekst, lyd og animasjoner.

LEXIN – en online-ordbok, hvor du kan finne ord og uttrykk som er nyttige å kunne når man bor i Norge.

Loecsen – en nettside hvor du kan lære enkelt språk, inkludert norsk. Tjenesten er gratis, men inneholder noe reklame for nettstedet.

Vi snakker – her kan du øve på norsk vokabular og uttale med bilder. Dette er beregnet for nybegynnere, og er utviklet av Oslo Voksenopplæring Rosenhof med støtte av IMDI og Nordplus.

CALST (Computer Assisted Listening and Speaking Tutor) – øv på norsk uttale med utgangspunkt i ditt morsmål. På nivå A2. Siden er utviklet ved NTNU.

Om norsk grammatikk på polsk – Pierwsza pomoc z norweskiej gramatyki. Førstehjelp i norsk grammatikk.
Opprettet av Nocturnal Owl – en blogg om å lære norsk for polske. 

Yrkesnorsk – øv på norsk for arbeidslivet. Mange oppgaver og videoer passer for egenlæring.  Laget av Skien og Kragerø voksenopplæring.

Norsk for innvandrere – gratis kurs og andre ressurser laget av to norsklærere.

Memrise – se og lær muntlig samtalespråk. Velg blant mange språk. Memrise er utviklet med frivillig innsats for å gjøre språklæring gøy.

Learn Now – gratis norskkurs på nett.  Innføring opp til nivå A2. Kurset er utviklet av NTNU og støttet av Vox (nå Kompetanse Norge). 

Learn Now 2 – gratis kurs i helsenorsk på B1-nivå. Kurset er utviklet ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU og støttet av Kompetanse Norge.

Goethe Institut – her finner du gratis øvelser i tysk. Goethe Institut har også et godt tilbud gjennom den digitale plattformen ONLEIHE hvor du kan laste ned gratis tyskspråklige e-bøker, lydbøker, materiell for tyskelever, aviser og tidsskrifter, og se ​på dem på nettet.

Translate »