Sandefjordbibliotekene anbefaler: tegneserier

Mitt helteakademia, Kohei Horikoshi
Oversatt av Lisa-Marie Pettersen Leira
Outland, 2019.

X-Men møter Naruto i denne populære superheltmangaserien – nå for første gang på norsk! I en verden hvor mennesker med superkrefter er normalen, drømmer den unge Izuku Midoriya om å bli en ekte helt, slik som hans store forbilde, All Might. Det er bare ett problem. Han er en av de få som er født uten spesielle evner! Det hindrer likevel ikke Izuku fra å ta opptaksprøven til Japans mest ettertraktede skole for superhelter. Men, er heltemot og et hjerte av gull nok til å bli en superhelt? Stappfull av action og humor. Dette en serie som vil fenge både unge og voksne lesere.

– Christine Aasbø, Sandefjord bibliotek

Lån tegneserien via Bibliotekaway

Mitt helteakademia. Bokomslag. En skolgegutt og en superhelt. Grafikk.
Mitt helteakademia. Kohei Horikoshi.

Blankets, Craig Thompson
Top Shelf Productions, 2003.

Ein sjølvbiografisk oppvekstroman om Craig som veks opp i ein konservativt kristen familie. Craig er samvitsfull mot trua si, men når han møter sin første kjærleik Raina på ein kristen leirskule, opplever han konflikt mellom kjenslene som blir vekt i han og det han er opplært til å sjå på som rett og gale. Historia er fortalt i form av kronologiske tilbakeblikk frå den vaksne hovudpersonen.

Blankets er ei sterk og vakker oppvekstskildring som er innom mange tema: den første kjærleiken, religion, seksualitet, søskenforhold, misbruk og mobbing. Boka er poetisk både i skrift og illustrasjonar, og behandlar tunge tema med ei stille varheit. Dette er ei unik bok som fekk svært god mottaking då ho kom ut, og som sit i hos lesaren lenge.

– June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Lån den norske utgaven via Bibliotakeaway

Lån den engelske utgaven via Bibliotakeaway

Blankets. Bokomslag. En mann og en kvinne som holder rundt hverandre i snøen. Grafikk.
Blankets. Craig Thompson.

To kill a mockingbird, Harper Lee & Fred Fordham (ill.)
William Heinemann, 2018.

En klassisk fortelling i ny drakt. Denne historien ble først utgitt som bok i 1960 og senere filmatisert i 1962. Nå illustrert av Fred Fordham i denne flotte grafiske romanen. Boken oser av sørstatssjarm og handler om Scout og hennes bror Jem som bor i en liten by i Alabama sammen med faren Atticus, som er advokat. De får tidlig erfare ondskapen i verden når Atticus blir utstøtt av lokalsamfunnet fordi han velger å forsvare en sort manns rettigheter i sørstatene på 1930-tallet. Det handler om uskyld og urett, hykleri og heltemot. Like aktuell i dag som da den ble utgitt første gang.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån tegneserien via Bibliotakeaway

To kill a mockingbird. Bokomslag. En gutt som dytter søsteren på en huske, og ser faren går mot dem. Grafikk.
To Kill a Mockingbird. Harper Lee.

I Hate Fairyland, Skottie Young,
Image Comics, 2017.

Vi vet alle hvordan det gikk med Dorothy i Trollmannen fra Oz, og med Alice i Alice i Eventyrland. Men, hva skjedde med Gertrude? Som barn ble hun transportert til den fantastiske verdenen kalt “Fairyland”. Nå tretti år senere, er Gertrude en voldelig sosiopat fanget i en barnekropp som fortsatt leter desperat etter en vei hjem. Hun er så desperat at hun er villig til å drepe hvem som helst som står i hennes vei, inkludert de uskyldige innbyggerne i Fairyland. Skottie Youngs interessante kombinasjon av svart humor og sukkersøte tegninger er et frisk pust fra de tradisjonelle eventyrtropene.

– Christine Aasbø, Sandefjord bibliotek

Lån tegneserien via Bibliotakeaway

I hate fairyland. Bokomslag. En jente med grønt hår og blåveis. Grafikk.
I Hate Fairyland. Skottie Young.

The Sculptor, Scott McCloud,
First Second Books, 2015. 

Dersom du kunne fått ditt største ønske oppfylt, men det ville bety at du berre hadde 200 dagar att å leve, ville du gjort det? Den unge, fattige og ulukkelege skulptøren David inngår ei slik avtale med Døden, og får oppfylt sin store barndomsdraum: å kunne meisle ut fantastiske skulpturar av kva som helst slags materiale, med berre nevane. Endeleg står suksessen for døra, men til Davids fortviling gjer også den store kjærleiken det. Og han har ikkje mykje tid att.

Dette er ei på mange måtar stor bok om å vere ung og ambisiøs kunstnar i mengda, utan noko eller nokon å falle tilbake på. Den fortel også om kor intenst nærverande ung kjærleik kan vere, med kjensla av at ein har både all verdas og inga tid. Illustrasjonane bygger på kraftfullt men samtidig dempa vis opp karakterane og historia.

– June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Lån den grafiske romanen via Bibliotakeaway

The Sculptor. Boksomslag. En mann som blir kysset av en skulptur av en kvinne. Grafikk.
The Sculptor. Scott McCloud.
Ronja Røverdatter, Astrid Lindgren
Studio Ghibli (ill.)
Oversatt av Agnes-Margrethe Bjorvand
Cappelen Damm, 2018.

En litt annerledes versjon av den kjente og kjære historien til Astrid Lindgren. Basert på den animerte tv-serien laget av Goro Miyazaki fra Studio Ghibli i Japan. Utrolig sjarmerende og eventyrlig serie om Ronja som vokser opp i Mattisborgen som datter av en røverkonge. Hun utforsker de omliggende skogene og treffer Birk, sønnen til den rivaliserende røverkongen. Sammen opplever de harde vintre og farlige eventyr. Når Birk blir fanget av faren til Ronja blir hun rasende og velger å flytte ut av borgen sammen med Birk for å bo i villmarken. Her lever de fint så lenge det er sommer, bader, fanger laks i elven og hester, som de temmer. Men hva skjer når vinteren kommer?

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån hele serien via Bibliotakeaway

Tordenværsbarn. Bokomslag. Ronja Røverdatter som løper i skogen. Grafikk.
Tordensværsbarn (bok 1). Astrid Lindgren.

Speak, Laurie Halse Anderson & Emily Carroll (ill.)
Farrar, Straus and Giroux, 2018.

Å kome seg gjennom første året på high school er ei utfordring for mange, og for Melinda blir det ikkje noko annleis. Betre blir det ikkje av det som skjedde med henne sommaren før,  som er umogleg å snakke om. Tausheita hennar får vener til å trekke seg unna, og gjer  forholdet til foreldra endå vanskelegare. Karakterane dalar, og dei einaste pusteromma Melinda finn er det etterletne kottet på skulen som ho innreiar som sitt eige, og timane med kunstlæraren som prøvar å gje henne ein språk tilbake.

Speak – the graphic novel er basert på romanen frå 1999 med same tittel og forfattar, og har blitt særleg aktuell att i kjølevatnet av #metoo. Dei sterke teikningane i svart-kvite tonar gjer ein fantastisk jobb med å kommunisere det hovudpersonen sjølv ikkje klarer å seie.

– June Røys Hauge, Sandefjord bibliotek

Lån den grafiske romanen via Bibliotakeaway

Speak. Boksomslag. Et tre med en silhuett av en jente. Grafikk.
Speak. Laurie Halse Anderson.

Bow & Arrow – En tegneseriedagbok fra London
Ida Larmo, Cappelen Damm, 2019

Dette er en selvbiografisk tegneserie om en spesiell fase i Ida Larmo sitt liv. Tegneserien starter med at Ida finner en dagbok fra 2003, og leseren blir tatt tilbake i tid. Som 22-åring skal Ida studere kunst i London, og fortellingen i tegneserien viser tiden rett før hun skal flytte, året hun er i London, og litt av tiden etter London.

Ida elsker å tegne, og har fått plass på Kingston skole i London. Hun vil glede seg til et nytt og spennende kapittel i livet sitt, men egentlig gruer hun seg veldig. Hun har bodd på en rolig gård, hun har gode venner og er glad i friluftsliv. Ida kjenner at hun kommer til å savne dette. I London er det mye som er nytt og ukjent, og Ida føler seg ensom. Etterhvert blir det også oppturer, og vi får se hva Ida bestemmer seg for å gjøre med livet sitt.

Fargene i tegneserien er godt gjennomført, og viser sinnstilstanden på hovedkarakteren. Når hun er trist og tungsindig, går fargene i blått, grått, svart og hvitt. Når hovedkarakteren er glad, håpefull og i sitt rette element er fargene klarere. I tillegg brukes det surrealistiske tegninger for å forsterke følelser. Et eksempel er at faren, som er deprimert, blir tegnet som et spøkelse.

Dette er en fin og sterk tegneserie som det tydelig er lagt kjærlighet i. Den passer godt for ungdom og unge voksne, som kan kjenne seg igjen i tematikken.

– Amalie Barclay Nordbø, Stokke bibliotek

Lån tegneserien via Bibliotakeaway

Bow & Arrow. Bokomslag. Selvbiografisk portrett av Ida Larmo. Grafikk.
Bow & Arrow. Ida Larmo.
Translate »