Nasjonal bibliotekdag 2019

1. september er det igjen tid for Nasjonal bibliotekdag, hvor Norsk Bibliotekforening vil feire og skape oppmerksomhet rundt Norges biblioteker. Årets tema er «det internasjonale Norge», i samarbeid med Det flerspråklige biblioteket.

Mennesker fra hele kloden bosetter seg i Norge og det kommer stadig flere turister. Både nordmenn og norsk litteratur drar ut i verden; om få uker er vi hovedland på Bokmessen i Frankfurt. Kort fortalt ønsker Norsk Bibliotekforening å vise deg utlandet i Norge, og fortellinger om Norge i utlandet. 

Er det lenge siden du var på biblioteket? Kom og les deg opp på ulike kulturer og språk, lån bøker av en norsk forfatter som gjør det stort utenlands, eller noe helt annet!

Sandefjordbibliotekene markerer dagen med flotte utstillinger. I år er 1. september en søndag og havner utenfor våre åpningstider, men i Andebu kan du benytte deg av det meråpne tilbudet med lånekort og pinkode.

 

Det flerspråklige bibliotek (DFB)

Det internasjonale Norge nyter også godt av Det flerspråklige biblioteks tjenester. DFB fungerer som et støtteapparat for alle landets bibliotek, slik at vi kan betjene brukere på det flerkulturelle feltet på en god måte. Visste du at Vestfoldbibliotekene låner inn bokpakker på aktuelle språk herfra? Vi fjernlåner også etterspurt litteratur og medier på andre språk enn norsk, på etterspørsel. Spør oss gjerne!

Les mer om DFB og deres tjenester her.

 

Verdensbiblioteket 

I Norge snakkes mange språk, og visste du at du enkelt kan lese eller lytte til bøker på noen av disse språkene på nett? Verdensbiblioteket tilbyr alle som bor i Norge gratis strømming av e-bøker og lydbøker. Logg deg inn med din e-post og få tilgang på blant annet bøker på somalisk og arabiske lydbøker.  Tilbudet gjøres mulig ved hjelp av Nordisk Råd og Nasjonalbiblioteket.

Her finnes det både noe for barn og voksne! Les mer om Verdensbiblioteket her.

 

Biblioteket er for alle. illustrasjon.

Bokforslag 

Her er noen forslag på bøker som handler om det flerkulturelle Norge. Temaer som går igjen er identitet, sterke kulturmøter, og integrering.
Bøkene finner du i Sandefjordbibliotekene.

Third culture kids. bokcover.

Third culture kids: å vokse opp mellom kulturer

Å vokse opp mellom kulturer. Third Culture Kids handler om å vokse opp mellom kulturer. I denne antologien deler 30 mennesker sine historier, bekjennelser, kunstuttrykk og kloke ord som til sammen skaper et portrett av et flerkulturelt Norge. Prosjektet er initiert og ledet av Aon Raza Naqvi.

Skamløs

Skamløs av Amina Bile, Sofia Nesrine Srour og Nancy Herz

Hvordan finner du egentlig deg selv når andre hele tiden forteller deg hvem du skal være? Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour og Amina Bile har det siste året samlet inn historier fra jenter som har opplevd negativ sosial kontroll på kroppen. I Skamløs diskuterer de hvordan det er å bli konstant begrenset, korrigert og skambelagt, og deler sine egne erfaringer på veien mot skamløshet. Og sine beste hijab hacks. Herz, Srour og Bile startet bevegelsen som i media blir kalt De skamløse jentene, og som for alvor satte negativ sosial kontroll på agendaen.

Alleutlendingerharlukkagardiner

Alle utlendinger har lukka gardiner av Maria Navarro Skaranger

Alle som bor på Romsås, er egentlig fra et annet sted. Mariana går på ungdomsskolen og er forelska i Mu2. Storebroren hennes sitter i fengsel, lillebroren sitter bak gardinene. Faren deres tar fram en grønn Bibel og ber når han tror ingen ser ham. “Alle utlendinger har lukka gardiner” er direkte, morsom og ekte. En litterær debut med stor kraft.

10025100.bilde.1390832853.n

Skam av Mina Bai 

Sara er tjue år da hun flykter fra Iran til Norge. Hun er alene og ny i et ukjent land, og prøver å tilpasse seg så godt hun kan. Samtidig forsøker hun å finne seg selv. Hun er på søken etter den store kjærligheten, men hvordan skal hun finne sin andre halvdel når hun ikke engang er helt sikker på hvem hun selv er? I fortellingens nåtid har Sara bodd i Norge i 15 år. Hun har fått jobb, bor i en kommunal bolig på Tøyen og prøver desperat å få moren til Norge. Slik vikles fortiden hennes sammen med nåtiden og Sara blir stilt overfor et vanskelig valg.

forberedelsen

Forberedelsen av Roda Ahmed 

En oppvekstroman om en ung kvinne som står med en fot i den norske kulturen og en i den somaliske. Zara er andregenerasjonsinnvandrer og opplever konflikter knyttet til det faktum at hun har røttene sine i en kultur men lever i en annen. Hun får et fotoalbum av foreldrene sine med menn i alle aldre som hun kan velge mellom men tankene er hennes er hos en ung norsk gutt som går som en sjømann. En norsk, kvinnelig innvandreroman om det nye multikulturelle Norge.

pakkis

Pakkis av Khalid Hussain 

Første roman skrevet på norsk av en pakistansk innvandrerungdom som har vokst opp i Norge, og som forteller om den konfliktfylte kulturkollisjonen barn av innvandrere opplever. Hovedpersonen, gutten Sajjad, er 15 år gammel og har bodd i Norge siden han var fire. På den ene siden er han vanlig norsktalende skoleungdom, men hjemme er pakistansk kultur lov. Krisen kommer for fullt da faren vil ta ham med til Pakistan for å gifte ham bort.

Translate »