Lars Faen – fortellingen om Norges største hvalskytter – bokpresentasjon av Mirko Stopar

onsdag 04/09-19

Tema: Boksalg, Debatt og samtale, Foredrag, Litteratur

Lars Faen
Lars Faen, foto: Hvalfangstmuseets arkiv

Dette er fortellingen om den legendariske hvalskytteren fra Sandefjord, Lars Anton Andersen (1891–1967). I mellomkrigsårene var «Lars Faen» – et navn han fikk av sine arbeidskamerater – nasjonal folkehelt, millionær og Norges desidert mest kjente hvalfanger. I partnerskap med Anders Jahre var «Lars Faen» bestyrer for ekspedisjonen «Kosmos II» på begynnelsen av 1930-tallet, et samarbeid som resulterte i en serie rekorder som aldri siden ble slått.

“Lars faen”s popularitet avtok da han røk uklar med Jahre og tok hyre for tyskerne, som betalte ham en formue for å lære dem å fange hval. Under krigen ble han også NS-medlem, og den millionen han fikk i bot etter landssviksaken, er en av de høyeste i krigsoppgjøret. «Lars Faen» måtte søke jobb i utlandet, og hans navn og rykte forsvant fullstendig i etterkrigstidens Norge.

Mirko Stopar (f. 1974) kom til Norge fra Argentina i 2001 og jobber som filmskaper og forlagskonsulent. Han har regissert bl.a. den prisbelønte norsk-argentinsk dokumentar ”Nitrate Flames”. Historien om Lars Andersen fant sin begynnelse da Stopar tilfeldig kom over hans navn i et arkiv i Buenos Aires, i forbindelse med kildearbeid til en filmprosjekt om argentinsk hvalfangst.

Boksalg og signering.

Familieformiddag
Foto: Tønsberg og Færder bibliotek

Familieformiddag og ukulelekurs