Laster Hendelser
  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

FULLBOOKET! I krigens kjølvann: Krigsseilernes historie

tirsdag 20/10-20

Tidspunkt: 18:00 til 19:00

Sandefjordbibliotekene

Rom/Sal: Sandefjord bibliotek

Tema: Debatt og samtale, Foredrag, Fortelling

Målgruppe: Voksne

Pris: Gratis

 

Bilde av en krigsseiler på et skip og logoen tilHvalfangstmuseet øverst til høyre
Hvalfangstmuseets logo; bildekilde: www.arkivet.no

I 2020 er det 75 år siden 2.verdenskrigen tok slutt. Minnene og beretningene er fortsatt levende og sterke i den norske befolkningen, men hvert år mister vi stadig flere mennesker som var vitne til denne store historiske hendelsen. 

Biblioteket i samarbeid med Hvalfangstmuseet ønsker å sette søkelys på krigsseilerhistorien og historieskriving i samtalen denne kvelden. 

Hvilke hendelser og opplevelser hadde norske sjømenn i denne tiden, og hva hadde de fortsatt å kjempe med mange tiår etter krigen, siden det tilsynelatende var få eller ingen som visste noe om handelsflåtens innsats og betydning for krigens utfall? Uten de norske krigsseilernes mot og offervilje ville landet vårt ikke ha klart å stå imot de tyske offensivene. Norske sjømenn var med på å sikre et fritt Norge, og dermed et fritt Europa. 

Spørsmål som skal belyses er bl.a.: Hvordan preger krigserfaringer krigsseilernes hverdag etter 2.verdenskrig? Hvilken plass har menneskeverdet i krigsseilerhistorien? Hvorfor utøvde myndighetene etter 2. verdenskrig en slik kynisk politikk overfor krigsseilerne? Hvorfor tok det så lang tid før sjømennene fikk oppreisning og anerkjennelse etter 2. verdenskrig? Hvordan kan man forstå krigsseilernes historie i krig og fred, og hvorfor er dette en viktig historie som må formidles? 

Deltakerne i samtalen er: 

Bjørn Tore Rosendahl, forsker, historiker (PhD) og faglig leder for Norsk senter for krigsseilerhistorie 

Oddvar Schjølberg, journalist og forfatter av flere bøker rundt krigsseiler-tematikken, og forfatteren Berit Rickhard. 

Samtalelederen er Eivind Thorsen, rådgiver ved Hvalfangstmuseet. 

Arrangementet er tenkt i anledning 75-års markeringen for slutten av 2.verdenskrig og er i samarbeid med Hvalfangstmuseet. 

Med støtte fra Anders Jahres Humanitære Stiftelse.

Det er gratis inngang, men på grunn av smittevern deles det ut et begrenset antall med billetter. De kan fås ved henvendelse til biblioteket.

Loading Events Flere arrangementer i Vestfoldbibliotekene:


Translate »