Forbryter uten brekkjern

Tema: Foredrag, Fortelling, Litteratur, Poesi, Teater

Foto Stein Lunde
Stein Lunde, foto: Knut Røthe

Om Hans Aleksander Hansens liv og diktning, løsgjengerloven og Opstad tvangsarbeidsanstalt.

I FORBRYTER UTEN BREKKJERN treffer vi den godt voksne Gunnar. Han hadde en trygg og god oppvekst på tvangsarbeidsanstalten, som sønn av en av de ansatte. På Opstad kom han i kontakt med Hans Aleksander Hansen allerede som guttunge. Hva lærte Gunnar av denne spesielle oppveksten? Et av de spørsmålene han stiller seg er hvorvidt tankene bak løsgjengerloven lever fremdeles.

Etter økende kritikk stengte Opstad dørene i 1970. Hans Aleksander Hansen ble en viktig bidragsyter til å få forandret på den dypt urettferdige løsgjengerloven. Mot slutten av livet fikk han noen gode og kreative år, etter å ha flyttet sammen med Borghild Christiansen i Sandefjord. Han døde i 1983.

Stein Lunde er mest kjent for sine teaterforestillinger rettet mot de yngste. Sist han entret scenen i Drammens Teater var med familieforestillingen ”Musene”, som han spilte i adventstiden i 2016 og 2017, foruten i en årrekke på 1990-tallet.

Diktene til Hans Aleksander Hansen har fulgt Stein Lunde helt fra tjueårsalderen hvor han som ung visesanger begynte å skrive musikk. Nå har han tatt med seg 12 av sangene inn i denne sceniske framstillingen – den første teateroppsetningen som Stein Lunde har laget for voksne.

Av og med Stein Lunde. Instruktør: Per Skjølsvik

jULEVERKSTED