Digital folkeopplysning: Espen Søbye om jødenes historie i Norge

torsdag 09/04-20

Rom/Sal:

Tema: Foredrag

Bilde av en jødisk synagoge

9. april er det 75 år siden Norge ble invadert. I fem lange år var vi okkupert av nazistene, og de som fikk unngjelde hardest, var jødene. Det var imidlertid ikke første gang den jødiske minoriteten ble utsatt for undertrykkelse i Norge – allerede grunnloven i 1814 konstaterte at jøder ikke hadde adgang til riket.

Oskar Mendelsohn arbeidet i flere tiår med storverket Jødenes historie i Norge gjennom 300 år, som nå for første gang er ute i samlet utgave, med en innledning av Espen Søbye. Søbye forteller nå om historien og livet til en av Norges minoriteter fra 1814 til vår tid – og gir med det også et bilde av majoriteten.

«Kort fortalt» er Litteraturhusets digitale folkeopplysningserie, med korte videoforedrag om aktuelle problemstillinger.

Når korona-smittefaren tvinger oss alle hjem i egen stue, følger Litteraturhuset i Oslo etter, i digital versjon. I tida som kommer vil det lages samtaler med utvalgte forfattere, spesialskrevne foredrag, lesestunder for barna, diktlesninger og andre kulturopplevelser, alt filmet hjemmefra og delt åpent på nett. Videoene lagres slik at de som ikke hadde anledning akkurat da kan se på når det passer, så mange ganger de vil. Se hele programmet: www.litteraturhuset.no