Bli med på notene: From James Brown to Hip Hop – a funk-fairytale Del III: Eeeeooowwww!

lørdag 26/05-18

Tema: Foredrag, Musikk

Chris Johnson

Født av rock n’roll, gospel & rhythm & blues er funk en forenklet rytmedreven form av popmusic. Med funk steg James Brown opp fra popstjerne til en av den moderne musikkens arkitekter. Man kan si at uten hans innflytelse så hadde popmusikk ikke eksistert sånn som vi kjenner den i dag.

Med låter som «If You Don’t Work, You Can’t Eat», «Mind Power», «Say It Loud, I’m Black and I’m Proud» and «King Heroin» har James Brown påført en sosio-politisk agenda i sin musikk. Dette har  inspirert også andre afro-amerikanske artisters arbeid som Gil Scott Heron, Curtis Mayfield, Aretha Franklin. Samtidig har det hjulpet å frembringe en ny moderne soul- og funk-musikk med en sterk politisk undertone.

Både budskapet av disse soul- og funk-musikk-pionerene og det musikalske språket ble vitale elementer i hip-hopens grunnlag. Musikkgruppene som Grandmaster Flash and the Furious Five, N.W.A & Public Enemy som bygde på legenden og opptakene av disse soul & funk-musikerne. De videreutviklet idéene som ble utforsket av James Brown på 60-tallet og skapte den mest populære musikkformen i dag.

I en serie av 3 korte musikkhistoriske foredrag vil Chris Johnson vise noen av hovedidéene og musikalske elementer av funk til hip-hop og diskutere deres utvikling. Han er kjent for sitt smittende vesen og sitt store engasjement. Chris er en etterspurt komponist, arrangør, dirigent, lærer ved SVGS og medlem av Norsk Komponistforening.

Fri entré.