Boktips: Sommerles-bøker

Hver onsdag i sommer deler vi et nytt Sommerles-boktips på bibliotekets instagram, @sandefjordbibliotek. I denne listen samler vi alle tipsene, så du lett kan finne fram til din neste leseopplevelse.

Nelly Rapp og vampyrenes ball, Martin Widmark
Illustrert av Christina Alvner

I dag vil Tale at du skal bli kjent med Nelly Rapp – en monsteragent! Det vil si at hun kjenner til de fleste monstre og skumle skapninger som vanlige folk trenger å bli beskyttet mot. Det nærmer seg tiden for det internasjonale vampyrvalget, og Nelly må kle seg ut som en vampyr for å komme inn. Da starter vanskelighetene. Dette er en spennende og litt skummel bok i serien om Nelly Rapp, monsteragent, skreved av Martin Widmark, forfatteren bak LasseMajas detektivbyrå. Passer for 6 år. 

– Tale Bergan, Sandefjord bibliotek

dame holder opp bunke med bøker. Foto.
Tale anbefaler Nelly Rapp-bøkene

Kepler62, Timo Parvela og Bjørn Sortland
Illustrert av Pasi Pitkanen

Vi er mange år i framtiden, og hele verden styres av én totalitær fellesregjeringBrødrene Ari og Joni har fått tak i det ekstremt populære dataspillet Kepler62, som nesten ingen har rundet. Det går masse rykter om hva som skjer hvis man greier det, om at man får bli del av en ekspedisjon til en ny planet. Er det sant? Eller edet regjeringen som står bak spillet, og hva er i så fall deres plan? 

Invitasjonen er første bok i serien Kepler62Vi følger Ari, Joni og de andre barna mens de prøver å overleve og finne ut hvem som har tatt kontroll over livene deres. Disse bøkene er umulige å legge fra seg! 

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Dame ligger på gulvet omgitt av bøker mens hun leser en bok. Foto.
Martha anbefaler serien Kepler62

Vi skulle vært løver, Line Baugstø

Leona kommer flyttende fra Finnmark til en by nær Oslo og begynner i en 7. Klasse. I begynnelsen er det stas med den nye jenta, og alle vil være sammen med henne. Men det er noe rart med Leona. Hun finnes ikke på SoMe, og er veldig hemmelighetsfull. Malin blir venninne med Leona, og syns det det er deilig å få en bestevenninne. Leona vil ikke være med på svømminga, og skifter under et stort laken i gymgarderoben. Dette liker ikke de jentene som bestemmer i klassen, og river vekk lakenet. Leonas hemmelighet blir avslørt. Hun er jente født i guttekropp. Alle jentene skriker opp og vender seg mot Leona. Malin får store kvaler. Hun skulle jo vært modig som en løve og stått opp for venninna si! Boka er sår, men også full av håp. En viktig bok om et viktig tema!

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Dame sitter foran en mur og holder opp en bok. Foto.
Heidi anbefaler Vi skulle vært løver

Snillionen – Arnfinn Kolerud

Dagens Sommerles-tips er Snillionen av Arnfinn KolerudFrank og Mor har vunne i Lotto – 24 millionar! Frank og Mor veit ikkje kva dei skal bruke så mykje pengar på, men alle i bygda er fulle av gode idear og vil gjerne ha litt av pengane. Mor lovar at den som er snillast i bygda skal få ein million kroner – ein SnillionI starten prøver alle å overgå kvarandre i snillhet. Det blir så mykje at Frank og Mor til slutt må reise til Syden for å sleppe unna. Men heime er det nokon som saboterer for dei andre – kan Snillionen ha gjort at folk blir mindre snille? Korleis skal dette ende? 

Dette er ei humoristisk bok som passar frå 9 år. 

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Jente står foran busk og holder en bok foran fjeset. Foto.
Martha anbefaler Snillionen

Marshmallowmaskinen, Bobbie Peers
Illustrert av Sandra Steffensen

I dag anbefaler Tale en spennende ny serie av Bobbie Peers. Oppdagerklubben er en ny serie der det gjelder å finne løsninger på problemer og å oppdage nye ting. I første bok Marshmallowsmaskinen legger Ella og Felix ut på en reise i et luftskip. De vil finne ut hvorfor marsmallowsmaskinen har sluttet å virke. Skumle pirajapirater følger dem hakk i hæl, og nye farer dukker opp underveis. Dette er et utrolig og fantasifullt eventyr. Passer fra 6 år.

– Tale Bergan, Sandefjord bibliotek

smilende dame holder opp bok. foto.
Tale anbefaler Marshmallowmaskinen

Milla leter etter gull av Selma Lønning Aarø
Illustrert av Tiril Valeur

En herlig sommerbok! Milla drar på hyttetur med familien og får ta med seg sin beste venn Filla. På øya får de høre om en skatt som ble gravet ned der for veldig lenge siden. Den skatten skal Milla og Filla finne! Men så er det Otto da, som bor fast på øya , og sier at alt på øya tilhører han. Sånne mennesker er det jo gøy å lure… Milla lager en fin skatt og graver den ned. Men er det så enkelt å lure Otto?

En morsom og underfundig feriebok med gøyale tegninger av Tiril Valeur. Passer for 6-9 åringer.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Smilende dame holder bok med tre tegnede karakterer. Foto
Heidi anbefaler Milla leter etter gull

Over grensen, Maja Lunde

I år kom filmen Flukten over grensen, og Tale anbefaler boka bak filmen.

Både bok og film er en nervepirrende fortelling om barn på flukt under 2. verdenskrig. Søsknene Otto og Gerda oppdager at foreldrene ulovlig hjelper jødiske barn over grensen til Sverige. Da foreldrene blir arrestert må Otto og Gyda hjelpe Sarah og Daniel på egenhånd. Det blir en spennende flukt fra soldater og politi for de fire barna. Dette er en god bok om barn under krig, og vår egen nære krigshistorie. Boka kan leses selv, eller brukes som høytlesningsbok. Perfekt for Sommerles!

– Tale Bergan, Sandefjord bibliotek

Dame står foran bokhyller og viser fram bokforside. Foto.
Tale anbefaler Over grensen

Agent Elvin Griff: Flukten til sirkuset, Arne Svingen

Agent Elvin Griff og Lydia er på flukt fra farlige agenter. Denne gangen  greier de å hoppe fra en buss i fart, og lander i ei sirkusvogn.  Hvis Elvin klarer å  jobbe som linedanser, skal de få lov til å reise med sirkuset. Det er kjempeskummelt, og han ser en av forfølgerne blant publikum!  Det er noe mystisk med sirkusdirektøren. Hva skjuler hun i safen? Hvorfor blir giftige slanger gjemt i sirkuset? Hvordan melde fra til politiet uten å bli avslørt selv? Spennende og lettlest for 9-12 åringer.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Smilende dame viser fram bokforside. Foto.
Heidi anbefaler Flukten til sirkuset

Knirkerne, Tom Fletcher
Illustrert av Shane DeVries

Har du noen gang hørt lyder i huset når du ligger i senga om kvelden? Eller følt at det er noe sammen med deg på soverommet? Da kan det være Knirkerne som har kommet! 

En dag våkner Lucy Dyngerud og oppdager at mammaen hennes har forsvunnet i løpet av natten. Alle de andre foreldrene i Fjertingby er også borte, og det er bare barna som er igjen! De andre barna synes det er gøy å bestemme selv, men Lucy er bekymret. Når hun skal legge seg om kvelden, oppdager hun at det er Knirkere under senga hennes! De har kidnappet alle foreldrene, og tatt dem med seg til Rednu. Lucy kommer seg til Rednu, men kan hun finne de voksne, og greier hun å redde dem? 

En skummel og morsom bok som er fin både til høytlesing og til å lese selv. 

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Dame holder opp iPad med bokforside. Foto.
Martha anbefaler Knirkerne

Den lille mareritt-butikken og kile-krisen, Magdalena Hai
Illustrert av Teemu Juhani

Nina er 9 år gammel og hun har et stort problem: Hun trenger en egen sykkel, men har ikke nok penger. Heldigvis trenger den lille mareritt-butikken en ny assistent. Nina er en tøff og uredd jente, som gjerne tar i et tak for ny sykkel (og iskrem). Morsom og småskummel bok om kilepulver, spøkelser, edderkopper – og blekkspruter som går på rulleskøyter. Boka har utrolig fine tegninger av Teemu Juhani. Passer fra 6 år.

– Tale Bergan, Sandefjord bibliotek

Smilende dame holder opp bok og viser fram illustrasjon. Foto.
Tale anbefaler Den lille mareritt-butikken og kile-krisen

Tåkedis, Frode Eie Larsen

Hannah og faren er ute på en av sine mange treningsturer på sykkel. Hannah vil jo bli proffsyklist! De finner ei jakke i vannkanten. Har noen druknet? Faren er politisjef i den lille kystbyen, men vil ikke gå videre med saken. Men det vil Hannah og kameraten hennes. Kan jakka tilhøre den eneste politikeren som er i mot de store utbyggingsplanene i byen? Han har jo forsvunnet…

Hannah og kameraten spaner på de amerikanske investorene som har kommet til byen. De bor i en yacht ute i fjorden, og vil ha politikerne med på storstilt utbygging. Hvorfor er yachten full av 500-kronersedler? Hannah og kameraten blir tatt på fersk gjerning, men hvordan komme seg ut av dette? Spennende og lettlest. Passer for 9 til 12 år. Boka er 1. bind i serien Mot og Mysterier.

– Heidi Haraldsen, Sandefjord bibliotek

Smilende dame viser fram bokforside. Foto.
Heidi anbefaler Tåkedis

Mira, Sabine Lemire
Tegninger av Rasmus Bregnhøi

Årets siste Sommerles-tips er tegneseriene om Mira.

Mira har to bestevenner, en mamma man blir litt flau over, og en pappa hun ikke kjenner. Hun har IKKE en kjæreste – hun har faktisk aldri vært forelsket. Så når bestevenninnen starter en kjærlighetsklubb med den nye jenta i klassen, føler Mira seg litt utenfor. Kan man være venner selv om man har forskjellige interesser?

I bok 2 og 3 blir Mira bedre kjent med pappa, får nye venner – og kanskje til og med en kjæreste?

Lette og humoristiske tegneserier om vennskap, familie og kjærlighet. Passer for mellomtrinnet.

– Martha Bjørkås, Sandefjord bibliotek

Leende dame står foran murvegg og holder opp tre tegneserier. Foto.
Translate »