Boktips: reisemål til bokbingoen

Har du problemer med å finne en bok til bokbingoen? Vi hjelper deg å finne ditt nye reisemål – i litteratur!  

Frankrike 

Så du ikke går deg bort, Patrick Modiano,
Oversatt av Tom Lotherington
Cappelen Damm, 2016

Patrick Modiano, født 1945 i Frankrike, fikk i 2014 Nobelprisen i litteratur for sitt omfattende forfatterskap.  Så du ikke går deg bort er hans nyeste roman.

Jean Daragane blir oppringt av en som sier at han har funnet adresseboken som ble borte i forrige måned. De to møtes og ved spørsmål omkring en viss Guy Torstel som står oppført i adresseboken, trer glemte og fortrengte minner klarere og klarere fram for Daragane. Dette er en stor roman i et lite format (110 s.), og den rommer mye: spenning, undring, mysterium, sårhet, redsel, – og ikke minst et poetisk språk.

– Wenche Roald Naas, Stokke bibliotek

Lån boken her. 

Så du ikke går deg bort
Så du ikke går deg bort. Patrick Modiano.

Gourmeten, Muriel Barbery,
Oversatt av Eva Marie Lund,
Arneberg, 2010

Pierre Arthens er gourmet av ypperste klasse og arrogant matkritiker. Han har fått beskjed av legen at han vil dø av hjertesvikt innen 48 timer. Disse timene bruker han på intens jakt etter den ene fantastiske smaksopplevelsen han hadde en gang under oppveksten. Boka er forfatterens debutroman, men alle som har lest boka – eller sett filmen – Pinnsvinets eleganse, har allerede stiftet bekjentskap med Pierre.

– Wenche Roald Naas, Stokke bibliotek

Lån boken her. 

Gourmeten
Gourmeten. Muriel Barbery.

Livet, til det betre: Mathilde, Yann, Billie : tre portrett
Anna Gavalda,
Oversatt av Tove Bakke 

Samlaget, 2016 

Her kan du oppleve blant annet å sitte på kafè ved Triumfbuen og vandre i bydelen Montmartre. Tre unge mennesker endrer livene sine etter et tilfeldig møte med en fremmed. De er alle bestemte mennesker og vil heller satse og risikere å feile enn å leve kjedelige liv. Mathilde har kutta ut studiet og har en jobb hun ikke liker. Yann jobber som selger, men drømmer om noe annet. Og Billie som har vokst opp i et hjem uten kjærlighet, oppdager at vennskap finnes.

Anna Gavalda skildrer sårbare mennesker med varme og humor. Hun har et lekende og humoristisk språk som gjør at vi får medfølelse for menneskene i boka.

– Elisabeth Haugli Tvedalen, Andebu bibliotek

Lån boken her. 

Lån lydboken her.

Livet, til det betre. Bokomslag. Svart-hvitt fotografi av Paris.
Livet, til det betre. Anna Gavalda.

Burma

Kunsten å høre hjerteslagJan Philipp Sendker
Oversatt av Kurt Hanssen
Cappelen Damm, 2013

En utrolig vakker bok om Julia, som drar til Burma for å finne faren sin, som har forsvunnet. Han var en vellykket forretningsmann i New York, men det viser seg at han har en interessant fortid. I Burma møter hun en mann, som påstår at han kjenner Julia, og at han kan fortelle historien til faren hennes. Det blir en spennende og annerledes oppvekst, vi her får høre om. Fortellingen fortsetter i Kunsten å være den man er.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Lån lydboken her. 

Kunsten å høre hjerteslag. Bokomslag. En kvinne i Burma. Foto.
Kunsten å høre hjerteslag. Jan-Philipp Sendker.

Russland/USA 

I gode og onde dagerGill Paul
Oversatt av Bente Rannveig Hansen
Aschehoug, 2017

Fremragende og fengslende historisk roman om kjærlighet, tap og vanskelige valg. Den russiske storhertuginnen Tatjana forelsker seg i offiseren Dmitrij kort før den russiske revolusjonen bryter ut. Det utvikler seg raskt til en veldig utrygg situasjon for tsarfamilien og Dmitrij gjør alt for å finne en utvei til å redde dem. Han tar noen avgjørelser som blir skjebnesvangre for dem begge. Historien om det unge paret flettes sammen med den om Kitty Fisher som i 2016 flykter fra London og en utro ektefelle til oldefarens lille hytte ved Lake Akanabee i den amerikanske ødemarken.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

I gode og onde dager
I gode og onde dager. Gill Paul.

Finland 

De hengte revenes skog, Arto Paasilinna 
Oversatt av Nøste Kendzior
Aschehoug, 2017

Velkommen til en skikkelig røverhistorie fra Finland! Paasilinna er kjent for sine fantasifulle historier og elleville persongalleri. En produktiv forfatter med en rekke oversatte bøker; den burleske stilen virker til å treffe blink hos stadig nye lesere i Norge. Denne gangen møter vi yrkesforbryteren Oiva som etter et vellykket kupp ender opp med flere kilo gull. Snart slippes de han skulle delt utbyttet med ut fra fengsel og han rømmer til ødemarka. Underveis treffer han noen mildt sagt originale skjebner og det hele snører seg til, bokstavelig talt. I denne boka finner du få, om ingen, kjedelige partier.

– Chantal Søgaard, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

De hengte revenes skog. Bokomslag. En revehale. Foto.
De hengte revenes skog. Arto Paasilinna.

Tyskland 

Hjemsøkelse, Jenny Erpenbeck
Oversatt av Ute Neumann
Forlaget Oktober, 2020

Den tyske forfatteren Jenny Erpenbeck bruker et sommerhus ved en innsjø i Brandenburg for å fortelle om politiske omveltninger fra de siste hundre årene. Hennes roman Hjemsøkelse er en historiebok: huset, naustet, bryggen og den omliggende tomten er senteret i livshistorien til tolv forskjellige beboere. I boken tas det opp historier og skjebner fra 1920-årene til i dag. Husets beboere opplever Weimarrepublikken, Det tredje riket, jødeforfølgelsen, krigen og dens slutt, DDR, murens fall og perioden etter gjenforeningen. Huset er en ramme og en metafor- en ramme for menneskelige og politiske skjebner, og en metafor for tidens gang og sporene den etterlater. Den eneste kontinuiteten i fortellingen er gartneren som har bodd der gjennom alle disse årene. Han lever med sesongenes forutsigbare repetisjon, og er ikke interessert i det uforutsigbare menneskelivet.

Hjemsøkelse er en smart roman om å ha og tape, om krig og vendepunkter og naturen. Dette er en komprimert og fascinerende fortelling om Tysklands nyere historie.

– Beatrice Tessmer, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Hjemsøkelse
Hjemsøkelse. Jenny Erpenbeck.

Irland (Storbritannia)

Lykkelige mennesker leser og drikker kaffe,
Agnès Martin-Lugand, 
Oversatt av  Maya Veel Westberg

Allerede selve tittelen høres idyllisk ut og vil få deg til å lese denne boka! Selvfølgelig med en god kopp kaffe ved siden av…Men er det nok for å føle seg lykkelig? Neppe…Diane får snudd livet sitt opp ned. Hun mister både mannen og datteren i en grusom ulykke, går helt under, og får hjelp fra en venn til å drive hennes litterære café. Etter et år med sorg, bestemmer hun seg for å dra til Irland. I Mulranny treffer hun Edward, hennes rakke motsetning, men hun føler seg hel igjen sammen med ham. Boka handler om å finne veien ut av sorgen og tilbake til livet igjen. Med en uventet slutt!

– Jolanta Karpinska-Jørgensen, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Lykkelige mennesker leser og drikker kaffe. Bokomslag. En kvinne som leser en bok. Grafikk.
Lykkelige mennesker leser og drikker kaffe. Agnes Martin-Lugand.

Norge

Ut av det blå, Kristin Valla
Kagge forlag, 2019

Som 10 åring, mister Elin faren og de to brødrene sine. Bilen de sitter i blir tatt av en stort leirras, og bilen blir skylt på havet. De to brødrene blir funnet, men faren finner de aldri.

Over 20 år senere er Elin tilbake i hjembygda, denne gangen for å rydde ut av barndomshjemmet, etter morens begravelse. Gamle minner dukker opp blant bilder og papirer, men det dukker også opp ting hun ikke visste om. Hvor godt kjente hun egentlig foreldrene sine? Hvem er denne staselige mannen som stadig dukker opp på foreldrenes feriebilder? Boken er en fantastisk reise i gamle fordommer og dyp kjærlighet.

– Heidi Andrea Kristoffersen, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Ut av det blå. Bokomslag. Blå bølger. Grafikk.
Ut av det blå. Kristin Valla.

Indonesia

Den blå døren, Lise Kristensen,
Juritzen, 2012

Boka handler om den norske niåringen Lise som bodde på Java sammen med familien da japanerne okkuperte Java i 1943. Lise ble, sammen med moren, lillesøsteren og lillebroren, holdt fanget i leire atskilt fra faren. Takket være Lise overlever familien de to årene i fangenskap. Det er Lise selv som her forteller historien, – en del av norsk krigshistorie som det har vært snakket lite om. En bok om mot, flaks og vilje til å leve. Ingen feel-goodbok, men en viktig bok.

– Wenche Roald Naas, Stokke bibliotek

Lån boken her. 

Den blå døren. Bokomslag. En barnesko med gitter rundt. Grafikk.
Den blå døren. Lise Kristensen.
Translate »