Boktips: bok for tog

Her får du flere lesetips fra våre ansatte til bokbingoen “En reise i litteraturen“. God fornøyelse!

Italia 

Hagene i ItaliaErica James, 
Oversatt av Kari Wille Rekdal,
Bastion, 2020

Helen har giftet seg med den rike Hunter og har flyttet inn i den gamle prestegården i Swanmere. Hun blir fort kjent med de lokale pga. den ekstremt vakre hagen som hører til prestegården. Lucy jobber på det lokale gartneriet. Hun deler leiligheten sin med Orlando, som er landskapsarkitekt. De er bestevenner uten å ha et romantisk forhold. Conrad har mistet kona sin i en tragisk ulykke og bor nå sammen med sin gamle onkel Mac. Skjebnen til disse menneskene knyttes sammen, ikke minst på den lokale hageforeningens tur til Italias vakre hager. Fengslende og vakker kjærlighetsroman.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Hagene i Italia. Bokomslag. Et par som ser utover det italienske landskapet. Foto.
Hagene i Italia. Erica James.

Irland (Storbritannia)

Alle andre, Sally Rooney,
Oversatt av Tiril Broch Aakre, 
Armada, 2019

Dette er boka bak den suksessfulle serien Normal People. Connell og Marianne vokser opp i samme småby i Irland. De er fra to ulike verdener. Han er kjekk og populær, hun er smart, rik og venneløs. De utvikler et forhold, men ingen må vite om det! Da de møtes igjen på universitetet i Dublin, er rollene deres byttet om. En kjærlighetsroman og fortelling om hvordan vi kan forandre andres liv.

– Elisabeth Haugli Tvedalen, Andebu bibliotek

Lån boken her.

Alle andre. Bilder av venner og kjærester. Grafikk.
Alle andre. Sally Rooney.

USA

Apens år, Patti Smith,
Oversatt av Brit Bildøen,
Samlaget, 2020

2016 var et trist år for Patti Smith: hun måtte ta avskjed med to av hennes bestevenner, Sandy Pearlman og Sam Shepard, og Donald Trump ble USAs nye president.

I Apens år tar hun leseren med på en reise gjennom USA. Hun snakker med mennesker og støvlene sine, og blander drømmer og fantasi med det virkelige. Det er overlatt til leseren selv å finne ut om hun beveger seg i en drømmeverden eller i realiteten. Men hun bemerker i avsnittet “Ein” en slags epilog (som i hvert fall må leses!). «Problemet med draumar er at vi vaknar til slutt».

Hva som skjer i realiteten eller ikke er likevel ikke så viktig i denne litt surrealistiske fortellingen – hun drar leseren inn i det fantastiske universet sitt, fortryller med sin særegen poesi og tankegang, og fyller fortellingen med livsvisdom og humor. Selv om livet virker håpløs innimellom, kjenner man hennes urokkelig håp mellom linjene.

Boka er illustrert med mange av hennes Polaroid-bilder. Jeg anbefaler å lese Just kids (2010, fikk National book award-prisen), M Train (2015, NME award for beste bok) og Apens år i rekkefølge. Da får man et berørende og detaljerte portrett av kunstneren Patti Smith og hennes univers.

– Beatrice Tessmer, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Apens år. Bokomslag. Boots og et polaroidkamera. Foto.
Apens år. Patti Smith.

Norge

Uten innkommende ordre, Linda Skomakerstuen, 
Gyldendal, 2019

Dette er boken for deg som liker spenning ispedd humor. Vilma har kun ett ønske og det er en avslappende sommer. Men andre krefter gjør at det ikke skjer. Kjæresten dumper henne, hun må flytte hjem til sine foreldre og jobben er trist og meningsløs. Ferien ender på ei øy i et telt og den blir helt annerledes enn hun hadde tenkt. Hvis man kan kalle en krimbok for feelgood, så må det være denne!

– Hanne Møyland, Andebu bibliotek

Lån boken her. 

Uten innkommende ordre. Et telt, klær på en klesstreng og en katt. Grafikk.
Uten innkommende ordre. Linda Skomakerstue.

Cuba 

Neste år i HavannaChanel Cleeton, 
Oversatt av Kurt Hanssen, 
Cappelen Damm, 2019

Miami 2017: Marisol vil oppfylle bestemorens siste ønske om å strø asken i hennes elskede fødeland, Cuba. Her møter Marisol den karismatiske Luis Rodriguez som viser henne rundt i sitt vakre hjemland. Etter hvert får hun innblikk i bestemorens spennende bakgrunn. Havanna 1959: Elisa Perez er nitten år gammel og datter av en rik cubaner. Revolusjonen ulmer, og midt opp i dette forelsker Elisa seg i opprøreren Pablo. Hun må flykte fra Cuba sammen med familien sin, men uten Pablo, og må skape seg en ny tilværelse i USA. Vakker og spennende historisk kjærlighetsroman fra Cuba.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Neste år i Havanna. Bokomslag. En kvinne i rød kjole.Foto.
Neste år i Havanna. Chanel Cleeton.

England (Storbritannia)

Siste ord, Hanif Kureishi, 
Oversatt av Inger Gjelsvik, 
Cappelen Damm, 2015

Den nerdete og begavede lesehesten Harry skal skrive en biografi om den karismatiske forfatteren Mamoon. Dette er riktig nok en kontroversiell biografi som får fart på hans karriere. Den sensasjonelle utgivelsen skulle bli en stor begivenhet for Mamoon og et gjennombrudd for Harry, som vil starte en familie med kjæresten Alice. Det blir en kamp mellom forfatterens forfengelighet og behov for indre ro og integritet.

Boka er herlig selvironisk med dynamisk driv og masse humor. Vi får innblikk i litteraturvilkår i dagens England. Hvem er egentlig Momoon; en snobbete og utilnærmelig mann eller en virkelig stor forfatter? Og hvem er det som skriver om hvem her?

– Jolanta Karpinska-Jørgensen, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Siste ord. Bokomslag. En kvinne i hagen, med en tekopp og pc i fokus. Foto.
Siste ord. Hanif Kureishi.

Verden av i går, Stefan Zweig, 
Oversatt av Inger og Anders Hagerup, 
Aschehoug, 1993

Denne boken kom ut i 1941 og regnes som en klassiker i verdenslitteraturen. Stefan Zweig ble født i Wien i 1881 og han kaller den tiden han vokste opp i for «frihetens gullalder». Forfatteren beskriver sin tidlige interesse for litteratur, musikk, kunst og drama, og hans intense dypdykk i alt dette åpner for kontakt med svært mange av Europas kunstnere og fremste intellektuelle. Bøkene hans ble oversatt i en rekke land, mange av dem bestselgere.

Zweigs visjon er et forent Europa, men han skal oppleve to verdenskriger og erfare hvordan nasjonal egoisme overtar og bryter ned internasjonal solidaritet. Fordi han er jøde må han i eksil, og han er vitne til et brennende Europa før han tar sitt eget liv i 1942. Stefan Zweig tegner et glitrende bilde av det som i hans tid var før og nå. Virkelig en bok til å få innsikt av!

– Hilde Anvik, Stokke bibliotek

Lån boken her. 

Verden av i går. Bokomslag. Et selskapsbilde fra gammelt av. Svart-hvitt foto.
Verden av i går. Stefan Zweig.

Sør-Korea

Vegetarianeren, Han Kang,
Oversatt av Vivian Evelina Øverås, 
Pax, 2018

En helt uvanlig drøm tvinger en kvinne til å bli vegetarianer. Den tidligere så trauste familiemoren ryster alle med sin stadig mer kontroversielle livsstil og endrer hele dynamikken i sin sosiale krets. Hos noen vekkes resignasjon, hos andre et uventet begjær. En eksotisk, underlig og tankevekkende roman fra Korea.

– Chantal Søgaard, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Vegetarianeren. En kvinne som forvandles til et tre. Foto/grafikk.
Vegetarianeren. Han Kang.

Polen

Før plogen din over de dødes knokler,
Olga Tokarczuk,
Oversatt av Julia Wiedlocha,
Gyldendal, 2019

Nobelprisvinneren (2018) bruker her den tilsynelatende enkle thrillerformen som forkledning for dype filosofiske og etiske problemstillinger. Denne romanen skal både underholde og belære. Vår hovedperson er en pensjonert lærerinne, Janina Duszejko. Hun er opptatt av å studere astrologi og er samtidig glad i alt levende rundt seg. Kjærligheten til alle dyr fører henne inn i en intens krig med omgivelsene, spesielt med jegere og krypskyttere. Hun har dessverre ingen sjanse til å lykkes, og blir oppfattet av omgivelsene som en bisarr, gammel dame. Plutselig begynner dyre mishandlerne å falle om, den ene etter den andre, under mystiske og bestialske omstendigheter. Alt tyder på at det er dyrenes hevn.

– Jolanta Karpinska-Jørgensen, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Før plogen din over de dødes knokler. Bokomslag. En skog i rosa og blå farger. Grafikk.
Før plogen din over de dødes knokler. Olga Tokarczuk

Japan

DøgnåpentSayaka Murata, 
Oversatt av Magne Tørring, 
Font forlag, 2020

Keiko er 36 år og har i hele 18 år jobbet på timebasis i en døgnåpen kiosk i Tokyo. Ansatte har kommet og gått men Keiko har aldri vurdert å slutte. Helt siden hun var barn har hun følt seg annerledes og forstår ikke de sosiale kodene. Men i kiosken er reglene tydelige og forutsigbare og hun får anerkjennelse fra kunder og kolleger. Keiko merker at familie og venner forventer at hun også skal få seg fast jobb og kjæreste. Og en dag åpner det seg en mulighet for forandring. Men er det det hun egentlig ønsker? En fin fortelling om å være annerledes og ikke nødvendigvis ønske seg det samme av livet som “alle” andre.

– Veslemøy Grinde, Sandefjord bibliotek

Lån boken her. 

Døgnåpent. Bokomslag. En japansk kvinne i et fult tog. Foto.
Døgnåpent. Sayaka Murata.

India

Delhis vakreste hender, Mikael Bergstrand, 
Oversatt av Håvard Syvertsen, 
Aschehoug, 2012 

Livet til fraskilte Gøran Borg går fra vondt til verre da han blir lurt med på en charterreise til India. En guidet tur han har sett fram til går også i vasken da han brått må melde avbud pga. magebesvær. En dag banker tekstileksportøren Yogi på døra, en mann med mange påfunn, ideer og kloke råd. Nå starter eventyret og vi blir med til Indias eksotiske matkultur, forelskelse og humor ispedd litt alvor. Boka er også filmatisert.

– Hanne Møyland, Andebu bibliotek

Lån boken her. 

Delhis vakreste hender. Bokomslag. En indisk kvinne. Et par hender som holder rundt en koffert. Foto/grafikk.
Delhis vakreste hender. Mikael Bergstrand.
Translate »