Boktips: 4 juli – 4 historiske romaner

Frihetens vinderLois Leveen
Oversatt av Monica Carlsen,
Cappelen Damm, 2012

En spennende og velskrevet bok om Mary Bowser, en ung svart kvinne som blir født som slave. Hun og moren er husslaver hos en velstående familie i Virginia. Datteren i huset er imot slaveri og sørger for at Mary blir frigitt og sendt til Philadelphia for å studere. Mary er skoleflink og har fotografisk hukommelse. Hun bruker sine evner som spion for nordstatene når hun begynner å jobbe som slave hos konføderasjonens president, Jefferson Davis. Det blir en nervepirrende jobb for Mary men hun satser alt for friheten. En bok om krig og kjærlighet og om en usedvanlig kvinne, bygget på en sann historie.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Frihetens Vinder. Bokomslag. Portrett av en afroamerikansk kvinne fra 1800-tallet. Foto.
Frihetens vinder. Lois Leveen.

Butchers Crossing, John Williams,
Oversatt av John Erik Bøe Lindgren
Cappelen Damm, 2015

Nok en stor leseopplevelse fra forfatteren av Stoner: Den sanne historien om erobringen av det ville Vesten, og en reise mot menneskelig erkjennelse. Der Stoner var lavmælt og uten ytre dramatikk, er Butcher’s Crossing dramatisk, voldsom, og handlingen drives frem fra skanse til skanse. Dramatikken mennene imellom, dyrenes oppførsel, naturkreftene og den blodige jakten, skildres rått og vakkert – ikledd en norsk språkdrakt signert John Erik Bøe Lindgren, som i seg selv er verdt en pris.

– Anne Schäffer, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Butchers crossing. Bokomslag. En bøffel. Foto.
Butchers crossing. John Williams.

1918-1939

Over horisontenJojo Moyes
Oversatt av Eva Ulven,
Bastion, 2019

Bibliotekarer til hest, sterke kvinner, ubrytelig vennskap, mord og kjærlighet er bare noen av ingrediensene i den 15. romanen til Jojo Moyes, hennes kanskje beste til nå. Alice flykter fra det kjedelige sosietetslivet i London, til et ekteskap med den flotte amerikanske ungkaren Bennet van Cleve. Han bor i en liten landsby i de nordlige Appalachene i Kentucky, men hverken ekteskapet eller hverdagen blir slik hun hadde drømt om. Hun får imidlertid en ny mening med tilværelsen når hun slutter seg til de ridende bibliotekarene. Hun møter Margery O’Hare, en uredd og selvstendig kvinne oppvokst i Kentucky, og sammen sprer de bøker og leseglede mellom fjellene.

– Nina Okun, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

Over horisonten. Bokomslag. En kvinne og en hest med ryggen til, som ser utover den amerikanske ødemarken. Foto.
Over horisonten. Jojo Moyes.

1958-1963

22.11.63, Stephen King,
Oversatt av Morten Hansen,
Schibsted, 2013

Hvis du fikk sjansen til å reise tilbake i tid, ville du tatt den? Læreren Jake Epping får sitt livs største sjokk når han oppdager en tidsportal på varerommet til den lokale dineren. Han gjør derfor hva enhver patriot ville gjort. Han reiser tilbake i tid for å stoppe hva som muligens er et av de største tragediene i amerikansk historie; attentatet på president John F. Kennedy! Jake forsto at oppdraget hans ville medbringe store konsekvenser, men det siste han forventet var å bli forelsket… En uforglemmelig leseopplevelse. De med sans for historiske romaner eller rørende kjærlighetshistorier vil elske denne boken!

– Christine Aasbø, Sandefjord bibliotek

Lån boken her.

22.11.63. Bokomslag. En alternativ nyhetsoppslag med JFK som overlever attentatet. Foto/grafikk.
22.11.63. Stephen King.